píšeme o světě financí

Nájem nebo hypotéka v roce 2024?

20. 09. 2024 | Vše, Hypotéky

Nájem nebo hypotéka v roce 2024? Emoce vs. čísla!

Zvažujete bydlení v nájmu nebo koupi vlastní nemovitosti? Obě varianty mají své výhody i nevýhody.

Záleží na vašem životním stylu, aktuální situaci a plánech do budoucna. Zatímco na západě je bydlení v nájmu běžné a společensky akceptované, v Česku má stále nižší prestiž než vlastnictví. Nájem je často vnímán jako dočasné řešení, než se podaří koupit vlastní byt či dům. Bohužel, rostoucí ceny nemovitostí, zejména ve velkých městech, tuto možnost pro mnoho lidí ztěžují.

Vyplatí se hypotéka v roce 2024?

Pojďme se podívat na situaci z ekonomického hlediska. Hypotéky jsou pro Čechy oblíbeným nástrojem financování bydlení, ačkoliv současné vyšší úrokové sazby tuto možnost komplikují.

Věřte nebo ne, i přes současné úrokové sazby kolem 5 % může být investice do vlastního bydlení dlouhodobě výhodnější!

„Samozřejmě po všech stránkách dostupnější a rychlejší je nájem, ale z finančního hlediska nezapomínejme, že nájmy mají tendenci růst. Naopak hypoteční sazby? Ty pravděpodobně půjdou opačným směrem. Zdánlivá výhoda nájmu se tak časem může vytratit.“ říká Martin Haloun, EFA.

Hypotéka na 3 roky

Pojďme se podívat na příklad nájmu a hypotéky na 3 roky.

Byt v Praze za 10 milionů Kč má nájem cca 30 000 Kč měsíčně.
Splátka 80% hypotéky je dnes 42 896 Kč, tedy o cca 13 000 Kč více. Pokud ale úroky do 3 let klesnou na 3 % p.a., splátka se sníží na 34 374 Kč, zatímco nájem vzroste na cca 36 500 Kč.
Stejný byt může za 3 roky stát 13,5 milionu Kč. Pokud ho koupíte za 3 roky, splátka hypotéky bude 45 533 Kč měsíčně.

I přes vyšší sazby se vyplatí koupit nemovitost nyní. S klesajícími úrokovými sazbami se vám splátka sníží, a tak budete mít levnou hypotéku i nemovitost.

Vlastní domov není jen o číslech. Jde o pocit bezpečí, sounáležitosti a svobodu vytvořit si prostor podle vlastních představ. Navíc s možností zhodnocení nemovitosti v průběhu let.

Co na to Finspiro

„Rozhodnutí není snadné, ale přemýšlejte dlouhodobě a zvažte všechna pro a proti. Nechte si poradit, probereme vhodné varianty reflektující vaší životní situaci. Získáte tak zpětnou vazbu a jistotu, že zamýšlená cesta je správná, dodává Martin Haloun, EFA, jednatel Finspira.“

Ing. Lucie Vacková

➡️ Hypoteční a investiční specialistka s 13 letou praxí ➡️ Lektorka finanční gramotnosti

Finspiro  finanční poradentství

Rezervujte si schůzku